Hvad betyder...? Om materiale og andre lingeriterm

Blonde
En blonde er et materiale af vævede tråde. Blonder kan være lavet i hånden eller på maskine. Blonder fremstilles med forskellige teknikker som giver blonderne navne f.eks. Jacquard, Leavers Lace, Guipure, Juliette og Chantilly. Der er stor forskel på kvaliteten af blonder afhængigt af hvor meget og hvilken tråd, der er brugt og mønstrets kompleksitet. Leavers Lace fra Calais er den mest almindelige til eksklusivt lingeri og kan bedst sammenlignes med en kniplingsblonde..

Bomuld
Bomuld er en naturfiber og er blandt verdens mest brugte naturtekstil. Bomuld føles naturligt og behageligt, og har gode svedabsorberende evner. Bomuld er slidstærkt og er kendetegnet ved blødhed, elasticitet og holdbarhed. Bomuld kombineres ofte med lycra, da lycra tilfører smidighed til bomulden.

Broderi
Broderier dekorative mønstre lavet manuelt med nål og tråd eller på maskine

Bæredygtige materialer
Bæredygtige materialer er betegnelsen for materialer der er produceret med høj hensyntagen til miljø og produktionsforhold. Bæredygtige materialer er fx bambus, soja og økologisk bomuld.

Bøjle
Bøjler findes på bh´er, corsager mv. Det er en tynd fleksibel metalstang som sidder indeni stoffet ved skålen under brystet . Bøjlen støtter, former og holder brystet på plads.

Chiffon
Chiffon er et let stof, der er elegant og gennemsigtigt. Det er et stærkt stof.

Dekolletage
Decolletage er betegnelsen for kvindens øvre del af kroppen mellem taljen og halsen. Det er oftest brugt til at beskrive det look kvinden får af et givet stykke lingeri omkring brystet og kavalergangen.

Elasthan
Elasthan er et materiale der er utrolig elastisk. Elasthan bruges ofte sammen med andre materialer og har det formål, at tilføre elasticitet til det færdige produkt. Elasthan har samtidig evnen til at vende tilbage til sin oprindelige form, hvilket gør den krølfri.

Flor
Flor minder om tyl, men er anderledes, da vævningen er tæt og nem og brodere på. Flor kan være fremstillet af forskellige materialer som for eksempel bomuld eller uld. Flor er ofte lidt kreppet og metalagtigt.

Halter neck
En halterneck findes på for eksempel en bh, top eller bikini overdel. Halterneck betyder at lukningen foregår bagom nakken.

Laserskåren
Laserskårede trusser har ingen elastikkanter eller andre syninger bagpå, der kan ses under tøjet

Lycra
Lycra er en elastan, der kommer fra virksomheden Du Pont. Lycra kan strækkes over 500% uden at den knækker, og den kan strækkes et utal af gange uden at miste længde og form. Materialet er let og blødt.

Meryl
Meryl er en særlig blød polyamid

Mesh
Fintvævet net, der giver en slags gennemsigtighed i materialet

Mikrofiber
Materialet er lavet af meget fine fibre, der giver et glat udseende, et let fald og en utrolig blødhed. Microfiber er et blødt og silkeagtigt materiale; det har meget slidstærke egenskaber i forhold til silke. Mikrofiber kan afvise fugt fra kroppen og elasticiteten i materialet gør det perfekt til for eksempel lingeri

Modal
Et stof der minder meget om mikrofiber, det er utrolig blødt og næsten vægtløst.

Nylon
Nylon har en rigtig god slidstyrke, er elastisk, fleksibelt og krøller ikke. Nylon er samtidig modstandsdygtigt overfor slid og krymper ikke væsentligt. Nylon kaldes også polyamid.

Omkredsbåndet/rygstykket
Omkredsbåndet eller rygstykket er det stykke elastiske stof, der går fra skålene foran, under armene og om bag på ryggen, hvor bh´en lukkes. Omkredsbåndet måles i cm. Omkredsbåndet skal bære minimum 80 % af brystets vægt.

Pasform
Pasform er betegnelsen for størrelsen på undertøjet i forhold til kropsform. Det er vigtigt, at du kender din eller modtagers pasform for at kunne købe det helt rigtige undertøj.

Polyamid
Polyamid er et syntetisk materiale, der er det samme som nylon. Det er utrolig slidstærkt og har stor elasticitet.

Polyester
Polyester er kunstigt fremstillet og er den mest anvendte fiber i verden efter bomuld. Polyester kan strækkes rigtig meget og krøller ikke. Polyester er et meget stærkt og elastisk materiale og har en høj slidstyrke. Det er kendt for at en lav absorbering og hurtig tørring.

Satin
Satin minder om silke. Det er et glat, glinsende og elegant stof.

Silke
Silke er de fibre, der danner trådene omkring pupperne af sikesommerfuglen. Silke er et fint men også sart materiale. Stoffet er blødt, elegant og skønt at røre ved.

Skål
En skål er betegnelsen for det stof der svøber brystet i en bh og som fås i mange forskellige størrelser. Skålen kan være lukket, halvåben, trekantet eller rund og fås i størrelser der benævnes A, B, C osv.

Stropper
Stropperne er den øverste del af bh´en. Stropperne støtter barmen på skuldrene. Stropperne skal max. bære 20% af brystvægten. De resterende 80 % skal bæres af omkredsbåndet/rygstykket.

Svedtransporterende
Svedtransorterende lingeri er undertøj, der har evnen til transportere sved og fugt ud til det næste lag tøj. Med svedtranporterende lingeri undgår du at blive våd inderst inde.

Sømløs
Sømløst lingeri er undertøj uden sidesømme og mærker. Der er ingenting der kan genere eller give mærker på huden.

Transpiration
Transpiration bruges typisk som et udtryk for åndbarhed. God åndbarhed er vigtig for komforten og især på sportslingeri.

Tyl
Tyl er en slags net, som fremstilles af forskellige fibermaterialer. Det kan være nylon, bomuld eller silke. Tyl er kendetegnet ved et netagtigt mønster, der er tyndt, let og næsten gennemsigtigt.