Det kolde gys med Ursula Bach

Anne Sax 29. Mar 2021

Frostgrader, blæsevejr og en tur i den store balje. Bare tanken om at dyppe så meget som en tå i vandet på den anden side af september kan få cellerne til at krølle sig sammen og hårene til at rejse sig på mange. Og så alligevel. Vinterbadning er blevet mere og mere populært gennem de seneste år, og du kender måske allerede en vinterbadeentusiast, som lokkende fortæller om de smukke morgener, blikstille hav, gode fællesskaber og ikke mindst det rush eller kick, mange får ud af et koldt havdyp. Det lyder jo meget tiltalende, indtil man kommer i tanke om den mindre detalje, at man skal i det iskolde vand. Hvis du, som mange andre er den mindste smule frossenpind, kan det forekomme helt umuligt.


Sådan tænkte Fotograf Ursula Bach også engang. Faktisk var Ursula kendt for at være vennegruppens største frossenpind, men noget ændrede sig. På kort tid forelskede hun sig i de kolde havdyp, og her et år senere, kan hun skrive erfaren vinterbader på CV'et. Her får du Ursulas historie og tips til, hvordan du kommer i gang med vinterbadning.


"Jeg har vinterbadet i et år. Jeg startede, fordi jeg havde set en vens smukke billeder med blikstille hav og solopgang. Samme ven inviterer mig til prøvedag på Helgoland og advarer mig om, at man skal være nøgen. Så mig, som er den værste frossenpind, utroligt kropsgenert og i øvrigt ikke kan svømme, siger alligevel ja tak. Da jeg møder op, blæser det en halv pelikan, og det regner. Jeg er slemt skuffet, men går stadig ned i det syv grader kolde vand og ind i saunaen med 20-30 nøgne mennesker. Jeg er i den grad ude af min komfortzone, men det bliver alligevel til fem dyp med efterfølgende sauna. Syv timer senere kan jeg stadig mærke en, for mig, usædvanlig ro i både krop og sind. Og jeg ved, at dét vil jeg gerne have mere af ", fortæller Ursula Bach.


Og så gik jagten ind på et medlemskab i en vinterbadeklub, men efter tre ugers søgen måtte Ursula sande, at det var tæt på umuligt at få en plads nogen steder. Og hvad gør man så? Hvor der er vilje, er der vej, og Ursula tog da bare skeen i den anden hånd, og startede sin egen lille "klub" med tre veninder, dog uden sauna. På det tidspunkt er vandtemperaturen faldet til tre grader, men i bedste Pippi-mentalitet og med en god portion grin over egen skørhed, hoppede de fire damer troligt i den store balje hver weekend – sauna eller ej.


"Da Corona lukker landet, beslutter vi os for at bade hver morgen ved solopgang. Der er ingen trafik og vi kører direkte hjem og arbejder bagefter. Jeg bor i min nyerhvervede thermobadekåbe i den måned, og jeg ser så mange smukke morgener og solopgange, at mit hjerte flyder over", siger Ursula.



Lærte at svømme


Indtil videre har Ursula og bademakkerne ikke svømmet rundt i det kolde vand, men i stedet sænket sig ned og holdt fast i stigen på badebroen. For Ursula kan ikke svømme. Men det glemmer hun en solrig april morgen, da hun spotter en svømmende vinterbader. Hun begynder fluks at øve sig på at svømme, og efter et par dage, har hun faktisk lært det.


"Efter 52 år med skam og frygt, har jeg endelig lært at svømme. Den daglige kontakt med vandet har simpelthen fjernet frygten. Det er noget af det vildeste og en uventet bonus", siger hun.


Og glæden ved at overvinde sin frygt og rykke sine grænser, er ikke den eneste bonus, Ursula har oplevet, efter hun startede med at vinderbade. Migrænen, som plejer at være enflittig gæst, har ikke tjekket ind, ligesom sygdom også er blevet holdt for døren. Tilmed har hun fået et endnu bedre forhold til sin krop, og den daglige kontakt med sine "havfruer og pensionister", har skabt stor glæde og mange hyggelige stunder.


"Mit system finder ro i vandet. Jeg bliver genstartet og kan slette gårsdagens stress og jag. Den følelse har min krop og mit sind haft brug for længe. Jeg har bare ikke kunne finde det et andet sted. Og så er jeg nøgen med en masse fremmede mennesker, og det er faktisk helt ok. Vi er der alle med det samme formål, og titler og status ryger af sammen med tøjet, for vi er ens i vandet".


Siden er det blevet til mange smukke solopgange med blikstille vand, og nogle med høje bølger, sus og storm. Men det er en del af pakken, fortæller Ursula, at være tæt på naturen og al den forskellighed, den byder på.


"Og det er også blevet til mange billeder på min Instagram @Ursulabach, og en masse følgere, som har ladet sig inspirere til at prøve det kolde vand. Tænk at jeg skulle kunne det. Mig, der er så kuldskær og ikke kunne svømme. Verden er forunderlig", siger Ursula.


Hvis Ursula kan, kan alle, såfremt de har lyst. Ursula ved om nogen, hvor uoverskueligt det kan virke, at komme i gang med vinterbadning, så derfor får du hendes bedste tips tilat komme i gang.


Ursulas fem tips til vinterbadning



Bad altid med andre


"Jeg vil altid råde til at man bader med andre, især første gang! Man kan ikke altid vide, hvordan man reagerer i det iskolde vand, hvis man ikke har prøvet det før, og derfor er det godt at være flere. Find en bademakker – det gør det også meget sjovere og hyggeligere"


Start når du vil


"Nogen siger, at det er bedst at starte om sommeren, men hvis du er sund og rask, kan du altid starte, når du vil. Også midt i Januar. Bare husk din bademakker og husk at trække vejret".


Beskyt fødderne med badesko og hold fingrene over vand


"Fødder og hænder er mest udsatte, når det er koldt. Derfor beskytter jeg mine fødder med badesko. De holder også lidt på varmen, når man er kommet op og skal tørre sig, og beskytter mod sten mm. Det er også bare rart at have på. Derudover er jeg også glad for at holde fingrene over vand, så de ikke bliver helt forfrosne og gør ondt".


Vælg badetøj, der er nemt at få af


"De fleste vinterbadere bader uden badetøj, og selvom jeg også har badet nøgen, bader jeg selvfølgelig med badetøj, hvis jeg skal have en dukkert i fuld dagslys, eller hvis jeg er steder, hvor man ikke må være nøgen. Men det vigtigste er, at man vælger noget badetøj, man hurtigt kan komme ud af, så snart man er på land igen. Det er ikke rart at stå og fryse og blive kold i vådt badetøj, når man ikke er i havet, og det er bøvlet at vride sig ud af badetøj med mange snører og andre detaljer", siger Ursula.

Vi rådgav Ursula til at vælge en badedragt som var nem at håndtere, uden bøjle og uden for mange deltaljer og snorer som fx skal bindes. Ursula bruger Escale badedragt uden bøjle fra Empreinte som kan findes her i blå og rød. Her hos Anne Sax hjælper vi dig gerne med at finde det helt perfekte badetøj til dig – også selvom du førstplanlægger at springe i bølgerne, når kalenderen rimer mere på sommer.


Få varmen igen


"Når jeg kommer op af det kolde vand, nyder jeg rusen og tørrer mig grundigt. Især mine fødder er jeg nøje med at tørre, men hvis jeg har badeskopå, tager jeg først tøj på overkroppen, og tørrer mine fødder grundigt til sidst. Hvis jeg er i bil, tager jeg bare en dejlig morgenkåbe på, og kører i bar røv og morgenkåbe. Har jeg planlagt en gåtur efter, sørger jeg for at tage uldent undertøj på, varme strømper, og så er det altid skønt med en varm kopkaffe i en thermokop. I starten kan det godt tage kroppen lidt tid at regulere den indre termostat, men prøv at lade være med at tage et varmt bad alt forhurtigt. Tag eventuelt et fodbad, men giv gerne kroppen den fornødne tid til at den lærer at regulere sig selv"


Hvis du ikke er overbevidst endnu så se bare de smukke billeder Ursula har taget.